Området

Karup er en landsby i Midtjylland med 2.249 indbyggere beliggende i Karup sogn, 24 km sydvest for Viborg, 24 km nordøst for Herning, 34 km syd for Skive og 2 km nordøst for Kølvrå. Landsbyen ligger i Viborg Kommune og hører til Region Midtjylland.

Den første del af navnet, Ka, betyder allike (fuglen), mens den anden del er en afledning af torp (udvandringssted).

Karup er primært kendt for Flyvestation Karup - Nordeuropas største flyvestation. Ved indgangen til flystationens Gedhus vagt, har Flyvehistoriske Forening et museum, der fortæller om Karup-flyvestations historie fra 2. verdenskrig til i dag.

Lufthavnen blev oprettet af den tyske besættelsesmagt i perioden maj 1940 til maj 1945. Den tyske betegnelse var Fliegerhorst Grove. Efter krigen var området under Royal Air Force-kontrol indtil december 1945.

Efter anmodning fra et antal Central- og Vestjyske politikere åbnede den civile Karup Lufthavn d. 1. november 1965 i forbindelse med oprettelsen af ​​den første flyrute mellem Karup og København. Lufthavnen bruger også i dag landingsbanerne på flystationen. I dag har lufthavnen op til syv daglige afgange og ankomster. 200.000 passagerer passerer hvert år gennem lufthavnen. Lufthavnen beflyves i øjeblikket af Dansk Air Transport (DAT), der overtog ruten den 29. marts 2015 efter Norwegian.

Ved Karup og lige bagom campingpladsen flyder Karup Å som løber ud i Skive Fjord efter at have tilbagelagt ca. 75 km. fra sit udspring omkring Skygge tæt på Bording i midt Jylland. Åen er meget populær blandt lystfiskere, da der er havørreder i vandløbet. Åen er også ”berømt” i Danmark gennem den danske trubadur Lars Lilholts sange samt gennem digteren Jeppe Aakjærs poesi, digte og hans bog om "Jylland Robin Hood" (Jens Langkniv).

Campingpladsen Hessellund, hvor det 32 International GoldWing Træf afholdes, ligger lige op ad Karup Å, som tidligere nævnt er et yndet fiskeriområde. Tæt ved ligger også de berømte kalkminer, hvoraf Daugbjerg Kalkmine er Danmarks ældste. Der brydes ikke længere kalk i minerne, men det er muligt at besøge og besigtige minerne. I dag bruges disse miner til opbevaring af oste og andre fødevare grundet den konstante fugtighed og temperatur.

Hele området omkring Karup er et meget smukt landskab med flere muligheder for naturoplevelse som: Dollerup Bakker, Kongens have og Kompedal Plantage. Der er også Jens Langknivs grav, en 36 meter lang langdysse.

Karup har også et af de største kartoffelmels forarbejdningsanlæg i Danmark, og da Karup kartoffelmel fabrik fik deres helt nye fabrik sat i drift i 2019, er de nu i stand til at modtage over 300 ton kartofler i timen. Kartoffelmel bruges over hele verden til mange forskellige slags produkter så som; gelé, oste topping, kartoffel mos og er kendt som det usynlige tilsætningsstof i flere fødevare. Man kan se siloerne på lang afstand, når man kører ind til Karup.

Hvis der er spørgsmål om andre seværdigheder, er du velkommen til at kontakte et af teammedlemmerne på pladsen eller ved indtjekning.

Hessellund Sø Camping

hessellund